Culinair met cannabis: iedereen kan koken met wiet

De meeste recreatieve gebruikers van marihuana roken de wiet, maar het is ook mogelijk om de cannabis te verwerken in voedsel. Menig coffeeshop verkoopt spacecakes, een cake waar wiet in is verwerkt, maar ook in de wat culinair meer uitdagende gerechten kan marihuana worden verwerkt. Cannabis wordt dan soms als kruid gebruikt om extra smaak te geven aan een bestaand gerecht, maar het is gebruikelijker om boter (of olie) te maken van marihuana en deze boter vervolgens bij het bereiden van gerechten te gebruiken.

Cannabisboter
De eerste stap bij het maken van een wietgerecht, is meestal het bereiden van de cannabisboter. De THC in de wiet, het bestanddeel waar gebruikers ‘high’ van worden, wordt bij het bereiden van cannabisboter aan de marihuana onttrokken en aan de boter toegevoegd. Cannabisboter is relatief eenvoudig zelf te maken. Hoewel eenvoudig, is het wel belangrijk om voldoende tijd uit te trekken hiervoor. Door de boter voor lange tijd op een laag vuur op te warmen, zonder deze daadwerkelijk te laten koken, en de wiet geleidelijk aan de pan toe te voegen, wordt namelijk zoveel mogelijk THC van de wiet door de boter opgenomen. Ongeveer drie kwartier is een redelijke kookduur. Uiteraard dient het mengsel van boter en wiet gedurende deze tijd rustig geroerd te worden. Bij gebruik van hoogwaardige boter, is de uiteindelijke smaak van de cannabisboter het beste. De cannabisboter die dit oplevert, heeft een wat groenige kleur die je ook zou verwachten van met wiet verrijkte boter.

Met de cannabisboter worden veelal gerechten gemaakt voor de zoetekauw. Zo kunnen bijvoorbeeld brownies met cannabis erin worden gemaakt, als afwisseling voor de spacecakes. Bij het bakken van de brownies behoort ongeveer een gelijke verhouding chocolade en cannabisboter gebruikt te worden. Met cannabisboter kunnen ook snoeprepen worden gemaakt die behalve cannabis onder meer vanille en karamel bevatten. Ook voor de bereiding van typisch Nederlandse boterkoek kan in plaats van reguliere boter cannabisboter worden gebruikt. Wie liever de keuken vermijdt, kan ook snoepgoed waar cannabis in is verwerkt kopen: van kauwgom tot vele soorten chocolade en zelfs lolly’s, de keuze is groot genoeg om een hele snoeptrommel voor volwassenen samen te stellen.

wiet pannekoeken met cbd olieDe lunch of het diner
Cannabis kan echter ook in een echte middag- of avondmaaltijd worden verwerkt. Wie deze maaltijden zelf wil bereiden, gebruikt hiervoor opnieuw cannabisboter als basis. Zo kan dit typisch Nederlandse kruid bijvoorbeeld worden vermengd met de eveneens typisch Nederlandse pannenkoek. Er zijn gerechten waarbij de wiet in de pannenkoek zelf zit, maar het is ook mogelijk om een cannabissaus voor over de pannenkoeken te maken. In plaats van pannenkoeken kan uiteraard ook voor wentelteefjes worden gekozen. De wietmaaltijd hoeft echter niet altijd zoet te zijn. Zo kan wiet ook worden verwerkt in onder andere soep, kip of pasta. De recepten voor deze wietgerechten verschillen weinig van de reguliere receptuur. Het voornaamste verschil is dat cannabisboter in plaats van gewone boter wordt gebruikt. Iedereen die kan koken, kan dus ook wietgerechten maken.

Behalve in eten, kan wiet ook worden verwerkt in drinken. Zo bestaat er bijvoorbeeld wietkoffie, waarmee iemand behalve zijn of haar dagelijkse dosis aan cafeïne ook THC tot zich neemt. Koffiekenners proeven overigens weinig verschil tussen wietkoffie gemaakt van hoogwaardige marihuana en wietkoffie gefabriceerd met cannabis van mindere kwaliteit. Wie minder hoogstaande wiet in huis heeft, zou deze dus ook prima tot koffie kunnen verwerken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.