De voor- en nadelen van cannabis

Drugs is een verzamelnaam voor genees- en genotsmiddelen. Zij hebben een min of meer drogerende werking die tot verslaving kunnen leiden. Cannabis staat bij jongeren bekend als een “softdrug”. Cannabis zou niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Ondanks dat cannabis voordelen heeft, kent het ook nadelen. Deze worden omschreven op het internet.

De nadelen
Velen denken dat cannabis niet verslavend is. Het tegendeel is echter waar. Veel jongeren zien het gevaar er niet van in. Tijdens het uitgaan, wordt een jointje gerookt. Dat wordt voor het plezier gedaan. Je wilt erbij horen. Er zijn er veel die het zelf beginnen te kopen. Ze gaan steeds meer gebruiken en voor dat ze het weten kunnen ze niet meer zonder. Het wordt dan een vluchtmiddel. Door overmatig gebruik, kan je angst en paniekaanvallen krijgen. Op een bepaald moment is het verborgen houden voor je ouders niet meer mogelijk. Ze zien er enorm mee af dat je als kind geen leven meer hebt. Je moet gaan afkicken. Wanneer je clean bent, kan je weer een normaal leven leiden.

De nadelen van cannabis

  •  Je kortetermijngeheugen wordt aangetast. Je kunt recente gebeurtenissen niet onthouden. Ook de volgorde van de gebeurtenissen ben je snel kwijt.
  • Cannabis verlaagt de bloedruk en verhoogt de hartslag bij het gebruik. Voor mensen met hartklachten is dat zeer gevaarlijk. Ook is het gebruik een groot risico wanneer je aderverkalking of een verhoogde bloeddruk hebt.
  • Je krijgt vreetbuien en je slaap en waakritme wordt verstoord.
  • Cannabis veroorzaak ook evenwichtsproblemen. Bepaalde bewegingen kan je moeilijker uitvoeren dan voor je cannabis gebruikte.
  • Cannabis kan leiden tot een geestelijke verslaving. Wanneer je stopt krijg je ontwenningsverschijnselen. Je kunt gaan zweten, trillen, slapeloosheid en hoofdpijn krijgen.
  • Er ontstaat snel een gewenning. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te kunnen bereiken.
  • Omdat men met een joint dieper inhaleert, dan bij het roken van een gewone sigaret, is het slechter dan een gewone sigaret.
  • Het roken van cannabis is slecht voor zwangere vrouwen.

Voordelen van cannabis

voordelen cannabisOp internet lees je niet alleen artikelen die over de nadelen gaan. Er staan ook artikelen op die over de voordelen van het roken van cannabis gaan. Het zijn geen wetenschappelijk ondersteunde artikelen. Het zijn hoofdzakelijk artikelen die de ervaring weergeven bij het gebruik van cannabis. Voor patiënten met kanker wordt een grote hoeveelheid aan voordelen weergegeven. Studies hebben uitgewezen dat kankerpatiënten ondervonden dat medisch cannabis gebruik heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering bij alle vormen van kanker. Ook de kanker gerelateerde symptomen werden aanzienlijk verbeterd.

De belangrijkste voordelen

  • De misselijkheid en braken, die als gevolg van chemotherapie ontstaat, wordt aanzienlijk minder. Een vorm van THC (Marinol) is door de FDA sinds 1985 goedgekeurd om de misselijkheid bij een behandeling door chemotherapie te verminderen
  • Ook een bekend effect van wiet is pijnbestrijding. Cannabis kan helpen bij het verminderen van pijn door kanker.
  • Cannabis zorgt er ook voor dat het gewichtsverlies, dat bij kanker ontstaat, bestreden kan worden. Het stimuleert de eetlust omdat de misselijkheid wordt verminderd.
  • De slaapproblemen worden min of meer opgelost bij kankerpatiënten. Ze vallen eerder in slaap en kunnen gemakkelijker de slaap onderhouden. Slaperigheid is een van de bekendste verschijnselen van wiet. THC verbetert de slaap bij patiënten die chemotherapie ondergaan.
  • Wiet helpt bij vermoeidheid overdag.
  • Cannabis zorgt voor een betere spijsvertering. Het wordt voorgesteld om het te gebruiken bij een groot scala aan darmstoornissen.
  • Velen krijgen bij kanker en de behandelingen last van jeuk. Bij sommige patiënten lijkt cannabis te helpen om de jeuk te doen verminderen.

Conclusie
Cannabis kent veel voor- en nadelen. Ga het als jong persoon zeker niet gebruiken. Voordat je het in de gaten hebt, ben je eraan verslaafd. Je moet dan alles gaan doen, om aan geld te komen. Voor enkele gevallen is het te gebruiken als geneesmiddel. Er staan op internet veel verhalen over de geneeskrachtige werking van cannabis zoals deze door gebruikers is ervaren. Het echte menselijk onderzoek ontbreekt echter. Toch hebben het National Cancer Institute (NCI) en CancerResearch UK grote delen van hun website gewijd in de strijd tegen kanker. Ze benoemen daarbij de rol van cannabis en cannabinoïden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.